Na današnji dan

Kristina, neobična kraljica Švedske (1644.)

Kristina Švedska rodila se u švedskoj kraljevskoj obitelji 1626. u Stockholmu. Imala je samo pet godina kada joj je otac poginuo u bitki. Prema očevoj želji odgajana je i obrazovana kao nasljedni princ te je od 1635. pripremana za preuzimanje prijestolja. Naučila je jahati i loviti, često je nosila hlače, a izgled ju nije zanimao. 

Dana 18. prosinca 1644. godine, s navršenih 18 godina, preuzela je vlast. Tijekom njene vladavine Švedska je zauzela Landkap, Pomeraniju, Rügen i Bremen-Verden. Kristina je imala jedan od najraskošnijih dvorova u Europi. Sakupila je ogromnu knjižnicu, a pozvala je i filozofa Renea Descartesa na dvor. Svoju umjetničku zbirku nadopunjavala je kupnjom i krađom djela. Podupirala je znanost i sveučilišta. 
Kristina je nakon nekog vremena htjela odstupiti s prijestolja, ali je ipak pristala ostati pod uvjetom da nitko od nje ne zahtijeva udaju. Sve se manje brinula za kraljevinu, a sve više vremena provodila na zabavama. Gubila je popularnost u narodu i zbog velike rastrošnosti. Godine 1654. ipak je odlučila odstupiti, a njezinim nasljednikom imenovan je rođak Karl Gustav. Zbog rata je morala bježati u Antwerpen te je prešla na katoličanstvo. Zatim je živjela u Rimu i prekrstila se u Mariju Aleksandru. Ondje je osnovala Teatro Tor di nona, prvo gradsko javno kazalište, a u njemu su smjele glumiti i žene, što je bilo neuobičajeno. Zastupala je vjersku toleranciju. 
Kristina Švedska ili Semiramida Sjevera, kako su ju nazivali, umrla je 1689. u Rimu i pokopana je bazilici sv. Petra. 

Piše: Marsela Alić

Komentari