Na današnji dan

Kristijan – jedini kralj u povijesti Islanda – 1947.

Potjecao je iz znamenite dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, koja je uspjela doći na više europskih prijestolja. Bio je jedini kralj u povijesti Islanda, jer je nakon otprilike dva i pol desetljeća njegovog vladanja ondje ukinuta monarhija.

Dana 20. travnja 1947. godine umro je Kristijan X., danski kralj koji je ujedno bio i jedini kralj u povijesti Islanda.  Naime, Island je 1918. godine bio proglašen nezavisnim kraljevstvom, no ostao je u personalnoj uniji s Danskom, što znači da su te dvije države dijelile istog vladara. Kristijan X. postao je tada islandskim kraljem, s time da je u toj državi njegovo ime pisano u obliku Kristján. Ostao je ujedno i jedinim kraljem u povijesti Islanda, jer je nakon otprilike dva i pol desetljeća (1944. godine) ondje ukinuta monarhija i proglašena republika (Kristijan X. nastavio je i dalje biti kraljem Danske).

Inače, Kristijan X. potjecao je iz znamenite dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, koja je uspjela doći na više europskih prijestolja. Bio je izvanredno dobro dinastički umrežen, jer mu je brat postao norveškim kraljem, stric kraljem Grčke, a dvije su mu se tetke tj. očeve sestre udale u najviše sfere (jedna za ruskog cara, a druga za britanskog kralja). Kristijan X. poživio je do svoje 77. godine, a preminuo je u kraljevskoj palači Amalienborg u Kopenhagenu.


Komentari