Na današnji dan

Kratkotrajni i posljednji Veliki vojvoda od Toskane – 1908.

U vrijeme svoje kratkotrajne nominalne vladavine Ferdinand IV. Uopće nije mogao doći u Toskanu.

Na današnji dan 1908. godine umro je Ferdinand IV. Habsburško-Lotarinški, posljednji vladajući veliki vojvoda Toskane. Velikim vojvodstvom postala je Toskana još 1569. godine, u doba vladavine znamenite obitelji Medici. Kasnije su od Medicija, nakon njihovog izumiranja, titulu velikih vojvoda od Toskane preuzeli pripadnici Habsburško-lotarinške dinastije. Oni su Toskanom vladali sve do 1860. godine, kad je spomenuti posljednji veliki vojvoda Ferdinand IV. izgubio vlast u toj državi zbog revolucije (Toskana je zatim pripojena ujedinjenoj Italiji, a Firenca je jedno vrijeme bila čak i glavnim gradom Italije). 

Ferdinand IV. rođen je u Firenci 1835. godine. Toskanskim velikim vojvodom postao je Ferdinand IV.1859. godine, kad je njegov otac abdicirao usred revolucionarnih zbivanja. U trenutku kad je postao vladarem Toskane nalazio se zajedno s obitelji u egzilu u Austriji (onamo su pobjegli pred revolucijom). Toskanska skupština svrgnula je Ferdinanda IV. samo oko mjesec dana nakon njegovog proglašenja velikim vojvodom. Zbog toga je on izvanredno kratko vladao, a tijekom tog vremena uopće nije mogao ni posjetiti Toskanu jer se nalazio u spomenutom egzilu.

Ostatak života proveo je Ferdinand IV. također u egzilu, a umro je u Salzburgu u Austriji upravo na današnji dan 1908. godine. Njegove potomke i danas teoretski smatraju pretendentima na toskansko prijestolje i na titulu velikih vojvoda od Toskane.


Komentari