Na današnji dan

Kraljica u Španjolskoj koja je bila kći najbogatijeg engleskog aristokrata – 1418.

Katarina od Lancastera potjecala je iz znamenite dinastije Lancaster, koja se borila za englesko prijestolje tijekom Ratova ruža. Katarinu su udali za prijestolonasljednika Kastilje – Henrika III. – kad joj je bilo samo 15 godina.

Katarina od Lancastera, engleska princeza koja je udajom postala kraljicom Kastilje i Leóna u Španjolskoj, umrla je 2. lipnja 1418. godine. Zanimljivo je da je Katarina bila kći moćnog Johna od Gaunta, vojvode od Lancastera, koji je bio vjerojatno najbogatiji čovjek svog vremena u Engleskoj. Taj je vojvoda bio rodonačelnik znamenite dinastije Lancaster, koja se borila za englesko prijestolje tijekom Ratova ruža.

Zanimljivo je da se vojvoda od Lancastera, Katarinin otac, proglasio 1372. godine kraljem Kastilje, aludirajući na pravo svoje supruge na to prijestolje. Katarina je, kao jedina kći iz tog braka, naslijedila pretenziju na krunu Kastilje. Kako bi se riješio spor s tadašnjim efektivnim vladarima Kastilje – dinastijom Trastámara – Katarinu su udali za prijestolonasljednika te dinastije – Henrika III. (na španjolskom jeziku poznat kao Enrique el Doliente). Vjenčanje je obavljeno u katedrali u Palenciji, u vrijeme kad je Henrik III. imao samo osam godina, a Katarina 15 (bila je oko šest i pol godina starija od svog supruga).

Katarina je kao kraljica Kastilje i Leóna poživjela do svoje 46. godine, a umrla je na današnji dan u Valladolidu, tadašnjoj prijestolnici Kastilje. Pokopana je uz svog supruga u Katedrali u Toledu (Katedrala svete Marije od Toleda). Njihova grobnica vrlo je raskošno ukrašena.


Komentari