Na današnji dan

Kraljica Maud – vladarica po kojoj se zove golem dio Antarktike – 1938.

Po kraljici Maud nazvan je norveški dio Antarktike – Zemlja kraljice Maud – koja obuhvaća otprilike 2,700,000 četvornih kilometara.

Dana 20. studenog 1938. godine umrla je norveška kraljica Maud, podrijetlom britanska princeza. Zanimljivo je da je postala prvom kraljicom Norveške, a koja nije ujedno bila kraljica Švedske ili Danske, u gotovo šest stoljeća. Naime, Norveška je još od 14. stoljeća neprestano bila pod vlašću drugih skandinavskih država, a tek 1905. godine dobila je punu nezavisnost. Kraljica Maud rođena je u britanskoj kraljevskoj obitelji kao unuka kraljice Viktorije i kći tadašnjeg princa od Walesa (kasnijeg britanskog kralja Edwarda VII.).

Rođena je u Londonu 1869. godine, a 1896. udala se za danskog princa Carla. Budući da je on 1905. godine izabran za nezavisnog norveškog kralja, prvog u gotovo 600 godina, Maud je postala norveškom kraljicom. Za taj je izbor bilo značajno i njeno ugledno podrijetlo tj. povezanost s britanskom kraljevskom kućom. Carl je kao kralj odabrao tipično nordijsko ime Haakon VII., kako bi izašao u susret norveškoj tradiciji. On i kraljica Maud uložili su trud u uklapanje u norveško društvo, premda su oboje bila zapravo stranci (on je rođen u Danskoj, a ona u Engleskoj). Maud je postala prilično popularnom u novoj domovini, a nosila je čak i norvešku tradicionalnu odjeću te se slikala na skijama. Po kraljici Maud nazvan je norveški dio Antarktike – Zemlja kraljice Maud (norv. Dronning Maud Land, jer norveška riječ dronning označava kraljicu). Riječ je o golemom području na Antarktici, koje obuhvaća otprilike 2.700.000 četvornih kilometara tj. 270.000.000 hekara, većem čak i od Grenlanda, a usporedivom s površinom Argentine ili Kazahstana. Kraljica Maud preminula je 1938. godine u rodnoj Engleskoj, tijekom posjeta rodbini. U trenutku smrti bila je u 69. godini života.


Komentari