Na današnji dan

Kraljica Marijana od Austrije – vladarica po kojoj se zovu Marijanski otoci u Tihom oceanu – 1634.

Već u dobi od 14 godina udala se za španjolskog kralja Filipa IV. iz dinastije Habsburg. 

U noći 22. prosinca 1634. godine rođena je španjolska kraljica Marijana od Austrije, po kojoj se, između ostaloga, zovu Marijanski otoci u Tihom oceanu, kao i znamenita Marijanska brazda – najdublje morsko područje na cijelom svijetu. Njeno ime Marijana izvedenica je od punog imena Marija Ana. Rodila se u Bečkom Novom Mjestu kao pripadnica austrijske vladarske dinastije Habsburg. Otac joj je bio rimsko-njemački car Ferdinand III., koji je ujedno bio i hrvatsko-ugarski kralj te austrijski nadvojvoda.

Marijana je od rođenja imala titulu austrijske nadvojvotkinje. Već u dobi od 14 godina udala se za španjolskog kralja Filipa IV. iz dinastije Habsburg. Preselila se iz rodne Austrije na španjolski dvor. U to doba u Španjolskoj je djelovao znameniti slikar koji je po kraljevoj želji je naslikao Marijanin portret u punoj veličini, kad je ona bila u dobi od oko 19 godina. Godine 1656. naslikao je Velázquez još znamenitije djelo – Las Meninas – koje prikazuje Marijaninu malenu kćer Margaretu Tereziju okruženu dvorjanima. Na toj se slici kraljica Marijana, zajedno sa svojim suprugom Filipom IV., može vidjeti u odrazu zrcala koje visi na zidu. U doba izvedbe te slike Marijana je imala 21 godinu.

Kraljica Marijana postala je udovicom već u dobi od 30 godina. Novim je kraljem tada postao njen sin Karlo II., no budući da je on imao samo 3 godine, ona je postala namjesnicom (regentkinjom). Veliku je ulogu u vlasti tada dobio njen ispovjednik, isusovački svećenik Juan Everardo Nithard, koji je također bio iz Austrije. On je postao velikim inkvizitorom i jednim od vodećih upravljača prilika u državi. U to je doba isusovački misionar blaženi Diego Luis de San Vitores nazvao po kraljici Marijani tihooceanske Marijanske otoke (španj. Islas Marianas). Na tim je misijskim putovanjima uz Vitoresa sudjelovao i znameniti filipinski svetac Pedro Calungsod (obojica su na otoku Guamu ubijena kao mučenici).


Marijana je kao udovica poživjela sve do svoje 62. godine (bila je udovicom tijekom više od pola svog životnog vijeka). Umrla je 1696. godine u Madridu. Dinastija Habsburg izumrla je u muškom koljenu u Španjolskoj s njenim sinom, spomenutim Karlom II., a u Austriji (i općenito) s njenim nećakom Karlom VI. (ocem carice Marije Terezije).

Komentari