Na današnji dan

Kraljica Marija – posljednja Anžuvinka na hrvatskom i ugarskom prijestolju (1371.)

Marija Anžuvinska, hrvatsko-ugarska kraljica, rođena je 14. travnja 1371. godine. Bila je kći moćnog kralja Ludovika Anžuvinskog, koji je osim Hrvatskom i Ugarskom vladao i Poljskom, a nastojao je zavladati i južnom Italijom. Za razliku od Poljske, koju je od Ludovika naslijedila njegova mlađa kćer Jadviga, Ugarska i Hrvatska pripale su Mariji.

Marija je već kao djevojčica okrunjena za kralja Ugarske, zbog pretpostavke da tom zemljom ne može vladati žena.Za Marijine maloljetnosti vladala je kao regentkinja njezina majka Elizabeta, a savjetnik joj je bio palatin Nikola I. Gorjanski. Godine 1385. Marija se udala za Žigmunda Luksemburškog, sina cara Svetog Rimskog Carstva Karla IV. Nezadovoljno visoko plemstvo izabralo je iste godine za kralja Karla II. Dračkog, Marijinog rođaka iz talijanske grane dinastije Anžuvinaca, a Marija se odrekla prijestolja. Već sljedeće godine Karlo Drački je ubijen. Tada se Marija vraća na prijestolje, ali je za samo nekoliko mjeseci njezini protivnici, zajedno s majkom, zarobljavaju. Obje su zatočene u Novigradu kraj Zadra, gdje je Elizabeta iduće godine zadavljena. Mariju je oslobodio njezin suprug Žigmund, koji se iste godine (1387.) dao okruniti za hrvatsko-ugarskog kralja kao Marijin suvladar.

Kraljica Marija preminula je već 17. svibnja 1395. godine, i to od posljedica nesreće u lovu sa samo 24 godine. Žigmund je zatim sam nastavio vladati kao kralj u Ugarskoj i Hrvatskoj, a kasnije i kao car Svetog Rimskog Carstva, sve do smrti 1437. godine.

piše: Dražen Krajcar

Komentari