Na današnji dan

Kraljica Ivana II. rođena u Zadru (1373.)

Ivana II. bila je kći napuljskog kralja Karla III. Dračkog i Margarete di Durazzo. Rodila se 25. lipnja 1373. u Zadru i udala za vojvodu Vilima Austrijskog. Nakon smrti njezina brata Ladislava Napuljskog (koji je prodao Dalmaciju Mlečanima) 1414. naslijedila je napuljsko prijestolje. Tad je imala 41 godinu. Postala je pretendentica na ugarsko, hrvatsko prijestolje, sicilijansko i jeruzalemsko prijestolje. 

Oduvijek je živjela protivno društvenim normama, a nakon suprugove smrti u javnosti se pojavljivala s 26-godišnjim ljubavnikom i obilato ga nagrađivala. Društvo je očekivalo da se preuda kako bi se lakše borila protiv pretendenata za prijestolje. Za novog supruga izabran je francuski grof Jacques II. de La Marche. Vjenčanje je bilo 1415. godine. Jacque je dao ubiti Ivaninog ljubavnika i natjerao je da mu preda krunu, drugog ljubavnika je zatvorio, a Ivanu izolirao od svijeta. Napuljsko je plemstvo oštro reagiralo protiv njega i prisililo ga na napusti zemlju.

Ivana II. odmah je našla novog ljubavnika. To je bio Gianni Caraccioli, no napuljsko plemstvo nije se htjelo pokoriti takvoj kraljici, pa je njezin bivši ljubavnik Sforza okupio nezadovoljno plemstvo i povezao se s Ludovikom III. Anžuvincem koji je pretendirao na prijestolje. U pomoć je pozvala Alfonsa V. Aragonskog uz obećanje da će ga posvojiti kako bi naslijedio njeno prijestolje. Alfons V. je natjerao Sforzu da odustane od opsade Napulja i natjerao ga u bijeg. 

Alfonsko V. nije htio čekao Ivaninu smrt da stupi na napuljsko prijestolje, pa je dao uhititi Ivaninog ljubavnika kako bi ucjenom postigao ono što želi. Ivana je saznala što Alfonso planira te mu objavila rat i poništila posvajanje. Za svog nasljednika proglasila je dotadašnjeg protivnika Ludovika III. Nakon toga je Ivana II. neograničeno vladala svojim zemljama.

Mladi je ljubavnik sve manje mario za kraljicu, a njezina prijateljica vojvotkinja di Suessa nagovorila ju je da ga uhiti. Nakon toga ga je vojvotkinja dala ubiti. Ivana je bila shrvana, a vojvotkinja otada utječe na njene odluke. U međuvremenu je umro nasljednik Ludovik. Za novog nasljednika Ivana je izabrala brata Renea. Iako je ostala poznata po aferama, poticala je znanost i umjetnost, poboljšala je pravosuđe, osnovala pravni i medicinski fakultet. Dala je podići bolnicu Hospital dell’ Annunciada.


Piše: Marsela Alić

 

Komentari