Na današnji dan

Kraljica Elizabeta I. – kći nesretne Anne Boleyn – 1533.

Anne Boleyn rodila je kralju prvo dijete – Elizabetu I. – upravo na današnji dan 1533. godine. Porod se dogodio u palači zvanoj Placentia, smještenoj u Greenwichu kraj obale rijeke Temze, čime je Elizabeta I. rođena u neposrednoj blizini mjesta kojim prolazi slavni nulti meridijan.

Dana 7. rujna 1533. godine rođena je engleska kraljica Elizabeta I. iz dinastije Tudor. Porod se dogodio u palači zvanoj Placentia, smještenoj u Greenwichu kraj obale rijeke Temze. Elizabeta I. je u svakom slučaju jedna od najpoznatijih kraljica u povijesti Engleske, između ostalog zato što su o njoj i njenom vremenu snimljeni brojni filmovi te napisana mnoga djela iz područja beletristike. Doba Elizabete I. osobito je poznato po Williamu Shakespeareu i po krvavim progonima katolika (postoji teorija da je čak i Shakespeare potajno bio katolik).

Elizabeta I. bila je kći kralja Henrika VIII. i poznate Anne Boleyn – žene koja je bila jedan od glavnih razloga za Henrikovo udaljavanje od Katoličke crkve. Naime, da bi mogao zakonito oženiti Anne Boleyn, Henrik je morao dobiti rastavu braka s prethodnom suprugom. To, međutim, nije uspio ishoditi od pape i zbog toga je nastao sukob kad se ipak oženio s Anne.

Kasnije je Anne smaknuta, a Elizabeti oduzeto pravo nasljedstva. Ipak, nakon Henrikove smrti te vladavine njezinog polubrata te polusestre Elizabeta je 1558. došla na englesko prijestolje. Vladala je 44. godine kao posljednji vladar iz dinastije Tudor.


Komentari