Na današnji dan

Kraljica Anne Boleyn uhićena zbog navodnog preljuba i incesta – 1536.

Da se otarasi Anne Boleyn, kralj Henrik VIII. tražio je sve moguće optužbe protiv nje. Uskoro je optužena za preljub s izgleda čak sedam muškaraca, od kojih je jedan bio i njen vlastiti brat – George Boleyn (što bi bio, dakako, i incest).

Engleska kraljica Anne Boleyn pod optužbama za preljub uhićena je drugog svibnja 1536. godine. Ona je bila supruga engleskog kralja Henrika VIII., koji je prethodno učinio nevjerojatne stvari da bi se oženio njome. Naime, Henrik VIII. zbog nje je želio poništiti brak sa svojom prvom suprugom, a kad papa to nije odobrio, kralj se odvrgnuo od Rima. To je imalo dugotrajne posljedice na crkvene prilike u Engleskoj, a one se osjećaju još i danas.

Unatoč tome što je tako žarko želio brak s Anne Boleyn, prilično brzo nakon njihovog vjenčanja Henrik se ohladio i počeo misliti na druge opcije. Počeo se zanimati za drugu ženu – Jane Seymour – što je kraljicu Anne Boleyn učinilo ljubomornom. Nesreća je bila i u tome što u nekoliko njenih posljednjih trudnoća nije došlo do rođenja živog djeteta. Kralj je u međuvremenu uzeo Jane Seymour za ljubavnicu.

Da se otarasi Anne Boleyn, kralj Henrik VIII. tražio je sve moguće optužbe protiv nje. Uskoro je optužena za preljub s izgleda čak sedam muškaraca, od kojih je jedan bio i njen vlastiti brat – George Boleyn (što bi bio, dakako, i incest). Kraljica Anne Boleyn uhićena je i sprovedena u tamnicu u poznatom londonskom Toweru. Suđeno joj je, a presuda je bila smrt spaljivanjem. Međutim, kralj Henrik VIII. milostivo je promijenio način smaknuća u odsijecanje glave. Četvorica od onih muškaraca koji su optuženi za preljub smaknuti su, uključujući i njenog brata Georgea Boleyna.


Komentari