Na današnji dan

Kraljica Ana – posljednja vladarica Engleske iz obitelji Stuart (1702.)

Britanska kraljica Ana, posljednja pripadnica dinastije Stuart na engleskom prijestolju, okrunjena je 8. ožujka 1702. godine. Njena dinastija Stuart bila je škotskog podrijetla, a nakon njene smrti Velikom Britanijom vladale su isključivo dinastije njemačkog podrijetla. Prvo je to bila dinastija Hannover, a zatim dinastija Sachsen-Coburg-Gotha (umjetno preimenovana u Windsor zbog antinjemačkog raspoloženja tijekom Prvog svjetskog rata). 

Kraljica Ana vladala je Velikom Britanijom od 1702. do 1714. godine. Tijekom njene vladavine obitelj Churchill uspela se na sam vrh vlasti u Velikoj Britaniji. Naime, proslavljeni vojskovođa John Churchill dobio je od kraljice Ane titulu vojvode od Marlborougha te palaču Blenheim, na prostoru nekadašnjeg kraljevskog posjeda Woodstock u grofoviji Oxfordshire. Palača Blenheim izrasla je u jednu od najvećih aristokratskih stambenih građevina u Velikoj Britaniji, a ujedno je i jedina rezidencija u toj zemlji koja danas nosi naziv palače, a da ne pripada kraljevskoj obitelji ili biskupima. John Churchill, prvi vojvoda od Marlborougha, bio je u vrijeme kraljice Ane vrhovni zapovjednik britanske vojske, a za njegov uspon imala je zasluga i njegova supruga Sarah Jennings, kraljičina bliska prijateljica. Smatra se da je Sarah bila svojedobno uz kraljicu Anu najmoćnija žena u Velikoj Britaniji.

U vrijeme njene vladavine, 1. svibnja 1707., Aktom o uniji Engleska i Škotska zakonski su ujedinjene u Veliku Britaniju. Irsko Kraljevstvo ostalo je neovisno, pa je Ana vladala Velikom Britanijom i Irskom zasebno.

Anin privatni život bio je obilježen krizama i tragedijama, osobnim i onim oko pitanja nasljednika. Od sedamnaestero djece, samo je jedan sin doživio jedanaesti rođendan. Umrla je bez potomaka, pa ju je naslijedio rođak George, prvi iz dinastije Hanover na britanskom prijestolju.

piše: Dražen Krajcar


Komentari