Na današnji dan

Kraljica Albanije koja je bila mađarska grofica – 2002.

Upoznali su se na njegovo traženje, nakon što je on vidio njenu fotografiju. 

Dana 22. listopada 2002. godine umrla je u 88. godini nekadašnja albanska kraljica Geraldina. Ona je bila supruga kralja Zoga od Albanije, nekadašnjeg albanskog predsjednika koji se 1928. godine proglasio kraljem. Bio je poznat po nekim neobičnim običajima, a i po tzv. zogističkom pozdravu (ruka na prsima s dlanom okrenutim prema dolje).

Kraljica Geraldina rođena je kao mađarska grofica. Naime, bila je kći grofa Gyule Apponyija de Nagy Appony. Rođeno ime u punom obliku bilo joj je grofica Géraldine Margit Virginia Olga Mária Apponyi de Nagy-Appony, a rodila se u Budimpešti tijekom Prvog svjetskog rata (tada je Budimpešta bila u Austro-Ugarskoj).

Geraldina je svog budućeg supruga Zoga upoznala u vrijeme kad je on već bio albanski kralj. Njoj su tada bile 22 godine, a njemu čak 42. Upoznali su se na njegovo traženje, nakon što je on vidio njenu fotografiju. Na njegov poziv ona je došla iz Mađarske u Albaniju, a već sljedeće su se godine vjenčali. Zanimljivo je da je ona bila rimokatolkinja, a on musliman.

Međutim, već godinu dana nakon vjenčanja Talijani su izvršili invaziju na Albaniju pa su kralj Zog i kraljica Geraldina otišli u inozemstvo. Zog je umro u Francuskoj 1961. godine, tako da je Geraldina u dobi od 46 godina ostala udovica. Živjela je zatim u Španjolskoj, Rodeziji i Južnoj Africi. Tek pet mjeseci uoči smrti doselila se ponovno u Albaniju, a umrla je na današnji dan u Tirani.


Komentari