Na današnji dan

Kraljevska princeza i vojvotkinja od Fifea u Škotskoj – 1931.

Na današnji dan 1931. godine umrla je princeza Louise od Velike Britanije, najstarija kći britanskog kralja Edwarda VII. i unuka znamenite kraljice Viktorije.

U Velikoj Britaniji postoji običaj da se najstarijoj kćeri vladara dodjeljuje specijalni naslovPrincess Royal (kraljevska princeza). Taj je naslov potekao vjerojatno iz Francuske, gdje se najstarijoj kraljevoj kćeri davao naslov Madame Royale. Po britanskim je zakonima spavanje s najstarijom kraljevom kćeri prije vjenčanja navodno predstavljalo čin veleizdaje (što je kažnjivo najtežom mogućom kaznom).

Zanimljivo je da se princeza Louise od Velike Britanije nije udala za princa iz kraljevske dinastije, nego za pripadnika nešto nižeg staleža. Naime, za supruga je odabrala škotskog aristokrata Alexandera Williama Georgea Duffa, koji je imao titulu Earl of Fife (grof od Fifea). Kraljica Viktorija, princezina baka, dodijelila mu je ubrzo nakon vjenčanja višu titulu Duke of Fife (vojvoda od Fifea). Napomenimo, vojvodska titula bila je najviša aristokratska titula u Velikoj Britaniji, a tako je i danas.

Osobito je zanimljivo da je princezin suprug spomenutim uzdignućem u vojvodu postao time i posljednjim čovjekom kojem je dodijeljena vojvodska titula u Velikoj Britaniji, a da nije bio kraljevskog podrijetla po zakonitoj liniji. Inače, Fife je jedan od povijesno najznačajnijih dijelova Škotske, iz kojeg je potekla i igra golf.

Princeza Louise od Velike Britanije doživotno je nosila naslov Princess Royal, tako da je bila na neki način nadređena svom suprugu vojvodi. Umrla u Londonu u 64. godini života, a pokopana je u znamenitoj kapeli sv. Jurja (eng. St. George’s Chapel) u dvorcu Windsor.


 

Komentari