Na današnji dan

Kraljevina Vestfalija – vazalna država Napoleonovog carstva – 1807.

Kraljevina Vestfalija obuhvaćala je područje oko njemačkih gradova Magdeburga, Paderborna, Braunschweiga, Kassela i Marburga.

Sedmog prosinca 1807. godine ustav je dobila Kraljevina Vestfalija, Napoleonova vazalna država na području današnje Njemačke. Kraljem Vestfalije postao je Napoleonov brat Jérôme Bonaparte (najmlađe muško dijete u obitelji Bonaparte). Podsjetimo, Napoleon je još dvojicu svoje braće učinio kraljevima – Louisa kraljem Holandije, a Josepha prvo kraljem Napulja, a zatim kraljem Španjolske.

Kraljevina Vestfalija obuhvaćala je područje oko njemačkih gradova Magdeburga, Paderborna, Braunschweiga, Kassela i Marburga, a kasnije je proširena i na područje Hannovera. Zanimljivo je da se samo manjim dijelom poklapala s onim što se danas zove Vestfalijom u njemačkoj pokrajini Nordrhein-Westfalen.

Glavni grad Kraljevine Vestfalije bio je Kassel, a kralj Vestfalije, Jérôme Bonaparte, imao je kraljevski dvor u Wilhelmshöheu pokraj Kassela. U Napoleonsko doba bio je Wilhelmshöhe preimenovan u Napoleonshöhe. Kraljica Vestfalije bila je Jérômeova supruga Katarina od Württemberga, pripadnica njemačke dinastije koja je vladala iz Stuttgarta.


Komentari