Na današnji dan

Kralj Sunce preselio francuski dvor u Versailles – 1682.

U dvorcu Versailles apartmane su imali, osim kralja, i pripadnici njegove obitelji i mnogi aristokrati. 

Kralj Luj XIV. preselio je francuski dvor iz Pariza u Versailles 6. svibnja 1682. godine. Radilo se o konačnom i službenom preseljenju, dok je prethodno već godinama Luj XIV. prebacivao sve više i više dvorskih funkcija u Versailles. Taj je dvorac ostao službenim sjedištem francuskog dvora sve do 1789. godine tj. do doba Francuske revolucije (tijekom koje je giljotiniran Luj XVI., praprapraunuk Luja XIV. iz iste dinastije Capet-Bourbon).

Dvorac Versailles počeo je Luj XIV. dograđivati još 1664. godine, u doba kad je bio 25-godišnjak. Radilo se isprva o malenom lovačkom dvorcu, koji je naslijedio od svog oca, kralja Luja XIII. S vremenom je Luj XIV. toliko nadogradio Versailles da je do 1682. godine to postala jednom od najvećih kraljevskih palača na svijetu.

U trenutku službenog preseljenja dvora u Versailles bio je Luj XIV. u 44. godini, a živio je u Versaillesu zatim sve do svoje smrti 33 godine kasnije. U dvorcu Versailles apartmane su imali, osim kralja, i pripadnici njegove obitelji i mnogi aristokrati. Danas glavno pročelje tog dvorca ima ukupnu dužinu od 580 metara, a okružuje ga golem park. Svojom veličinom i raskoši dvorac Versailles simbolizira doba tzv. Starog režima (franc. Ancien Régime) u Francuskoj, a služi i kao trajni podsjetnik na doba Luja XIV. zvanog i Kralj Sunce, za vrijeme kojeg je Francuska bila vodeća europska sila.

piše: Dražen Krajcar


Komentari