Na današnji dan

Kralj Sicilije koji je na svom dvoru imao i arapske znanstvenike (1154.)

Dana 26. veljače 1154. godine umro je prvi čovjek u povijesti koji je nosio titulu kralja Sicilije – moćni Roger II. iz dinastije Hauteville. Zašto je Sicilija u njegovo doba bila osobito važna za Europu? Naime, ona je predstavljala most između srednjovjekovne Europe i kulturno razvijenijih arapskih zemalja. Dvor Rogera II. bio je jedan od najsjajnijih i najkulturnijih u Europi.

Važna je činjenica da je Roger II. bio normanskog podrijetla. Normani su bili potomci Vikinga koji su nekoć iz Skandinavije došli u sjevernu Francusku i naselili se ondje. Po njima je ta zemlja dobila naziv Normandija, a taj je naziv ostao sve do danas. Normani su bili vrlo ekspanzivni i uspjeli su zavladali i zemljama u Sredozemnom moru – u južnoj Italiji i na Siciliji. Osobito je značajna bila normanska obitelj Hauteville – potekla od Tancreda de Hautevillea, svojedobno gospodara relativno malog posjeda u Normandiji. Njegovi brojni sinovi uspjeli su zavladati čitavim nizom posjeda u južnoj Italiji i na Siciliji:

– Vilim Željezne ruke postao je grof od Apulije
– Robert Guiscard Lukavi postao je vojvoda od Apulije
– Roger I. Boson postao je grof od Sicilije

Upravo je sin Rogera I. Bosona bio spomenuti prvi sicilijanski kralj Roger II. Inače jedno od  prijevoda imena Roger na hrvatski glasi – Ruđer. Kralj Roger II. ujedinio je normanske posjede u južnoj Italiji, tako da je na kraju vladao cijelim područjem od otoka Sicilije do okolice Rima. Prijestolnica mu je bila u gradu Palermu na Siciliji. Na svom dvoru imao je i arapske znanstvenike, uključujući poznatog kartografa Al-Idrisija. Zanimljivo je da je Rogerov kraljevski plašt imao natpise i na arapskom pismu, premda je on bio kršćanin.


Komentari