Na današnji dan

Kralj Sardinije koji je ujedinio Italiju – 1820.

Glavnu prijetnju ujedinjenju Italije predstavljala je Habsburška Monrhija.

Sardinijski te potom prvi talijanski kralj Viktor Emanuel II. rođen je 14. ožujka 1820. godine u Torinu. Na sardinijsko prijestolje zasjeo je 1849. godine nakon što je prihvatio liberalni Ustav iz 1848. Odmah po dolasku na prijestolje počeo je raditi na ujedinjenju Italije u čemu je imao podršku svog najvjernijeg suradnika, premijere Cavoura.

Prvotne planove poremetilo mu je nesmotreno uključenje u Krimski rat (1854. – 1856.) u koji je ušao na nagovor svog saveznika francuskog cara Napoleona III. Iako je Sardinija bila na pobjedničkoj strani u navedenom ratu iz njega nije izvukla nikakve koristi. Nakon Krimskog rata Viktor Emanuel se okreće svom glavnom cilju – ujedinjenju Italije pod njegovim vodstvom. I u ovom slučaju najvažniji saveznik bio mu je Napoleon III.

Glavnu prijetnju ujedinjenju predstavljala je Habsburška Monrhija koja je držala veći dio sjevernog apeninskog poluotoka te je rat s njom bio neizbježan. Pobjedama u bitkama kod Solferina i Magente (1859.) Viktor Emanuel od Franje Josipa dobiva Lombardiju, a zatim mu Francuska prepušta oskanu, Parmu, Modenu i Romagnu u zamjenu za Nicu i Savoju. Nakon toga je uz pomoć revolucionara Giuseppea Garibaldia i njegovih trupa osvojio Napuljslo kraljevstvo (ili ponekad zvano Kraljevstvo Dviju Sicilija).


Godine 1860. njegove trupe umarširale su u Rim ukinuvši Papinsku državu, ali nije dirao Rim koji je bio pod zaštitom njegovih saveznika Francuza. Nakon osiguravanja vlasti na poluotoku Viktor Emanuel 17. ožujka 1861. proglašen je kraljem ujedinjene Italije. Oduševljeni pristalice odmah su ga proglasile ocem domovine. Naravno Habsburgovci se nisu pomirili s činjenicom da su izgubili veliki dio teritorija te su pokrenuli novi rat. Odlučna bitka odigrala se 1866. godine kod Custoze gdje je Monarhija doživjela još jedan katastrofalni poraz i od tada se više nije miješala u talijanske poslove, a talijanskom caru prepustila je i svoje zadnje uporište Veneciju.

Nakon što su se njegovi saveznici Francuzi i Prusi upleli u međusobni rat Viktor Emanuel je iskoristio priliku i osvojio zadnje uporište u Italiji – Rim 1870. godine. Nakon toga papa Pio XI. odbio je priznati novostvorenu državu te se zatvorio u Vatikan zbog narušavanja prava na njegovu svjetovnu vlast. To stanje potrajalo je sve do 1929. godine kada je papa sklopio sporazum s Mussolinijem kojim je osigurana neovisnost Vatikana i posebni status Katoličke crkve u Italiji.

Uglavnom, zavladavši cijelom Italijom Viktor Emanuel II. Uveo je parlamentarnu vladavinu i osigurao budućnost poluotika za buduća pokoljenja.

Umro je 1878. godine, a na prestolju ga je naslijedio sin Umberto I.

Piše: Dražen Krajcar

Komentari