Na današnji dan

Kralj Rikard Lavljeg Srca pušten iz zarobljeništva (1194.)

Dana 4. veljače 1194. engleski kralj Rikard Lavljeg Srca pušten je iz zarobljeništva u Njemačkoj. Prethodno je Rikard u zarobljeništvu proveo više od godine dana. Naime, zarobio ga je uoči Božića 1192. pokraj Beča austrijski vojvoda Leopold iz dinastije Babenberg. Taj je vojvoda s Rikardom svojedobno imao sukob u Svetoj Zemlji za vrijeme njihovog zajedničkog križarskog pohoda. Rikard se stoga bio odlučio vratiti na svoje posjede inkognito, preodjeven u templara ili trgovca i uz svega nakoliko pratitelja. Međutim, prema jednom opisu događaja, odala ga njegova aristokratska sklonost naručivanju pečene piletine svakog dana, a prema drugom opisu njegovi su ga pratitelji oslovljavali “Veličanstvo”.

Vojvoda Leopold držao je kralja Rikarda zarobljenog u dvorcu Dürnstein na obali Dunava, oko 75 kilometara uzvodno od Beča (ruševine dvorca Dürnstein vidljive su i danas). Kasnije je vojvoda predao Rikarda rimsko-njemačkom caru Henriku VI. iz dinastije Hohenstaufen. Taj je car bio sin znamenitog Fridrika Barbarossa, a Rikarda je zatvorio u dvorac Trifels, oko 30 kilometara zapadno od Rajne. Iako je držan u dobrim uvjetima, Rikarda je kao poznatog kralja-ratnika izrazito frustrirala nemogućnost 

Nakon što su Englezi isplatili golemu (otprilike dvogodišnji prihod Engleske) otkupninu Rikard je konačno pušten. Dok je bio u Svetoj Zemlji i u zarobljeništvu, francuski kralj Filip II. August krenuo je u pohod na Rikardove posjede, a Rikardov mlađi brat Ivan bez Zemlje nastojao je uzurpirati njegovu vlast u Engleskoj. Rikard se vratio u Englesku i organizirao krunidbu kako bi pokazao da je još uvijek neovisni vladar, a zatim se posvetio ratu protiv Filipa II. Tijekom tog rata je i poginuo 1199. godine.

Piše: Boris Blažina


Komentari