Na današnji dan

Kralj Oton I. okončao prodore Mađara u Europu (955.)

Prethodno su Mađari pustošili područja današnje Francuske, Njemačke, Italije pa i Španjolske.

Bitka na Leškom polju, u kojoj je njemački kralj Oton I., predvodeći njemačko-češku feudalnu vojsku, pobijedio Mađare odigrala se 10. kolovoza 955. godine. U historiografiji se tu bitku obično predstavlja kao prekretni događaj u zaustavljanju mađarskih prodora prema zapadu Europe. Prethodno su, naime, Mađari pustošili područja današnje Francuske, Njemačke, Italije pa i Španjolske.

Sraz dviju vojski dogodio se na području današnje Bavarske uz rijeku Lech 20-ak kilometara južno od Augsburga, pa je neki povjesničari nazivaju i Bitkom na rijeci Lech ili Bitkom kod Augsburga

Mađare je u Bitki na Leškom polju predvodio vojskovođa Bulcsú, zajedno s plemenskim vođama Lelom i Surom. Otonova vojska potpuno je razbila Mađare, a Bulcsú je smaknut. Nakon poraza Mađari su preuzeli sjedilački način života te prihvatili kršćanstvo, čime se europa demografski stabilizirala prvi put od vremena Seobe naroda.

Njemački kralj Oton I. proslavio se tom pobjedom, a nekoliko godina kasnije (962.) okrunjen je u Rimu za cara Svetog Rimskog Carstva. Prozvan je Otonom I. Velikim, a stečenim autoritetom stvorio je jezgru buduće njemačke nacionalne države.


Piše: Dražen Krajcar

Komentari