Na današnji dan

Kralj Luj XI. – spletkar koji je uvelike proširio granice Francuske – 1423.

Luj XI. spretno je pridružio Francuskoj mnoge susjedne teritorije. Osobito je važan bio dobitak velikog dijela nekadašnjih burgundskih posjeda, što je Luj XI. ostvario nakon izumiranja burgundske dinastije u muškoj liniji 1477. godine.

Dana 3. srpnja 1423. godine rođen je kralj Luj XI. od Francuske, jedan od posljednjih srednjovjekovnih vladara te države. Rodio se u Bourgesu na području francuske pokrajine Berry, i to tijekom jednog od najtežih razdoblja u cjelokupnoj povijesti Francuske. Naime, u trenutku kad se Luj rodio gotovo je cijela sjeverna polovina Francuske bila pod okupacijom engleskih i burgundskih snaga (radilo se o osobito krvavom razdoblju Stogodišnjeg rata). Osvojen je bio i Pariz, u kojem je engleski kralj Henrik VI. nešto kasnije čak i krunjen za kralja Francuske. Tek je sveta Ivana Orleanska uspjela spasiti Francusku, tako da je Lujevom ocu Karlu VII. omogućila 1429. godine krunidbu u Reimsu. Za potpuno oslobođenje francuskih zemalja od stranih osvajača bilo je potrebno još znatno vrijeme. Luj XI. osobno je kao dijete upoznao svetu Ivanu Orleansku, koja je pomagala u to vrijeme Francuzima pri obrani zemlje. Nažalost, tu su sveticu neprijatelji smaknuli 1431. godine, kad je Luju bilo sedam godina.

Nakon očeve smrti Luj XI. naslijedio je prijestolje u 39. godini. U njegovo je vrijeme i formalno okončan Stogodišnji rat, a Luj je spretno pridružio Francuskoj mnoge susjedne teritorije. Osobito je važan bio dobitak velikog dijela nekadašnjih burgundskih posjeda, što je Luj XI. ostvario nakon izumiranja burgundske dinastije u muškoj liniji 1477. godine. U vrijeme Luja XI. Francuska je zahvatila opseg uvelike sličan onome koji danas posjeduje, a izvan kraljeve vlasti ostala je još Bretanja, Lotaringija, Alsace, Franche-Comté te neki posjedi savojske dinastije u Alpama i njihovoj blizini. Kralj Luj XI. preminuo je u 61. godini života u dvorcu Plessis-lez-Tours (franc. Château de Plessis-lez-Tours) u znamenitoj dolini rijeke Loire. Pokopan je u bazilici Blažene Djevice Marije (Basilique Notre-Dame) u mjestu Cléry-Saint-André, također nedaleko od rijeke Loire i samo desetak kilometara nizvodno od Orléansa. Većina ostalih francuskih kraljeva pokopana je u kraljevskoj bazilici u Saint-Denisu pokraj Pariza (Basilique royale de Saint-Denis) pa grobnica Luja XI. predstavlja veliku iznimku.


Komentari