Na današnji dan

Kralj Laosa s petnaestak supruga i pedesetoro djece – 1959.

Kraljevska prijestolnica Laosa bio je grad Luang Prabang, smješten na velikoj rijeci Mekong. U tom su gradu Francuzi sagradili za kralja Sisavanga Vonga novu kraljevsku palaču, koja se i danas može vidjeti.

Dana 29. listopada 1959. godine umro je kralj Laosa imenom Sisavang Vong. Bio je u svoje vrijeme navodno poznat kao kralj “playboy”. Imao je oko 15 supruga, od čega su mu dvije bile polusestre, a jedna nećakinja. Ukupno je imao oko pedesetoro djece.

Potrebno je znati da je Sisavang Vong bio kralj pod zaštitom Francuza. Naime, Laos je u njegovo doba bio dio Francuske Indokine, koja je funkcionirala kao francuska kolonija. Slično je funkcionirao i Laosu susjedni Vijetnam, također pod francuskom vrhovnom vlasti.

Kraljevska prijestolnica Laosa bio je grad Luang Prabang, smješten na velikoj rijeci Mekong (ta rijeka izvire na Tibetu, a nizvodno od Laosa prolazi i kroz Kambodžu i kroz Vijetnam). U gradu Luang Prabang sagradili su Francuzi za Sisavanga Vonga novu kraljevsku palaču, koja se i danas može vidjeti.

Kad je umro na današnji dan, kralju Sisavangu Vongu bile su 74 godine. Naslijedio ga je njegov sin Sisavang Vatthana, posljednji kralj Laosa, kojeg su na abdikaciju primorali komunisti (Pathet Lao).

Komentari