Na današnji dan

Kralj Konradin – posljednji zakoniti Hohenstaufen – 1252.

Protivnici dinastije Hohenstaufen, predvođeni papom Klemetnom IV., obrušili su se na Konradina.

Konradin, posljednji zakoniti muški pripadnik dinastije Hohenstaufen rođen je 25. ožujka 1252. godine u Wolfsteinu u Donjoj Austriji. Nekoć je to bila najmoćnija dinastije u Europi, a vladala je nad područjima od Baltičkog mora do Sjeverne Afrike. Konradin nije od svojih predaka iz dinastije Hohenstaufen naslijedio titulu cara Svetog Rimskog Carstva, ali je naslijedio njihove ostale posjede, neke vrlo bogate.

Tako je od 1254. godine bio kralj Sicilije, u to vrijeme jedne od kulturno i gospodarski najbogatijih država u Europi. Naslijedio je i titulu švapskog vovode te nominalni naslov jeruzalemskog kralja. Konradin je bio izravni muški potomak znamenitih careva Fridrika I. Barbarosse i Fridrika II. Otac mu je bio Konrad IV. kojeg papa također nije želio okruniti za cara.

Protivnici dinastije Hohenstaufen,predvođeni papom Klemetnom IV., obrušili su se na mladog Konradinaotimajući mu teritorije. Nakon što je papa Siciliju kao feud predaoKarlu I. Anžuvinskom, Konradin je iz Švapskog vojvodstva krenuo u pohod na Italiju da povrati svoju baštinu. Konradinova vojska poražena je u odlučujučoj Bitki kod Tagliacozza. Pobjednički vojskovođa Karlo Anžuvinac nakon te bitke zarobiojeKonradina i dao mu odsjeći glavu. U trenutku smaknuća imao je Konradin samo šesnaest godina.


piše: Dražen Krajcar

Komentari