Na današnji dan

Kralj koji je uzastopno vladao u tri različite države (1716.)

Na današnji dan rođen je kralj Karlo Bourbonski, zanimljiv po tome što je vladao zaredom u čak tri različite države. Njegova dinastija Capet-Bourbon vjerojatno je najslavnija europska vladarska dinastija (uz Habsburgovce), jer je držala različita kraljevska prijestolja tijekom više od 1000 godina, a i danas još vlada u dvije europske države – Španjolskoj i Luksemburgu.

Karlo Burbonski prvo je s 15 godina zavladao Vojvodstvom Parme i Piacenze (tal. Ducato di Parma e Piacenza) – u to doba nezavisnom državom u Italiji, smještenom između Milana i Toskane. Zašto je postavljen za vladara Parme? Naime, Karlo je bio praunuk slavnog francuskog kralja Luja XIV. poznatog kao Kralj Sunce. Taj je moćni kralj nastojao zavladati velikim dijelom Europe, a uspjelo mu je postaviti svog unuka (Karlovog oca) na španjolsko prijestolje. Mladi je Karlo, kao najstariji sin novog španjolskog kralja, bio prijestolonasljednik Španjolske. No, ujedno je po majci, koja je bila princeza od Parme, naslijedio i parmsko vojvodstvo. Tako je prvo počeo vladati u Parmi, no kasnije je zamijenio tu relativno malu državicu sa znatno većim Napuljskim Kraljevstvom. Bila je to svojevrsna trampa s dinastijom Habsburgovaca (oni su dobili Parmu, a zauzvrat su Burbonima dali Napuljsko Kraljevstvo).

Napuljem je Karlo vladao kao kralj od svoje 18. do 43. godine života. Tada mu je umro otac, pa je Karlo konačno naslijedio španjolsko prijestolje. U to doba Španjolska je posjedovala ogromne kolonije u Americi, zapravo većinu onoga što se danas zove Latinska Amerika. Na napuljskom prijestolju Karla je zamijenio njegov sin Ferdinand.


Komentari