Na današnji dan

Kralj koji je postao predsjednik države – 1969.

Mnogi nisu svjesni da i danas u Ugandi postoji pet kraljevstava – Buganda, Toro, Busoga, Bunyoro i Rwenzururu. Kralj Mutesa II. bio je 35. po redu kralj Bugande. 

Dana 21. studenog 1969. godine umro je kralj Mutesa II. – posljednji kralj Bugande i prvi predsjednik države Ugande. Naime, Buganda je bilo najveće od kraljevstava na području današnje Ugande. Obuhvaćalo je i Kampalu – glavni grad današnje Ugande. Buganda je bilo staro kraljevstvo, koje je vuklo tradiciju još iz 14. stoljeća. Kralj Mutesa II. bio je čak 35. po redu kralj Bugande. Postao je kraljem u dobi od 15 godina. U doba njegove mladosti Kraljevstvo Buganda bilo je pod protektoratom Velike Britanije. Tako se Mutesa II. školovao čak i u Cambridgeu u Engleskoj.

Godine 1962. cijela je Uganda dobila nezavisnost od Velike Britanije. Lokalna kraljevstva i dalje su ostala postojati i imala su neku vrstu autonomije. Na čelo vlade cijele Ugande došao je Milton Obote kao premijer, a Mutesa II. postao je predsjednik. Na poziciji predsjednika, Mutesa II. imao je zapravo simboličan položaj šefa države, ali ne i stvarnu izvršnu vlast.

Godine 1966. premijer Milton Obote i Mutesa II. sukobili su se. Obote se sam proglasio predsjednikom Ugande i svrgnuo je Mutesu, koji je otišao u egzil u Veliku Britaniju. Kao zanimljivost spomenimo da je napad na Mutesinu palaču navodno vodio Idi Amin, kasniji poznati diktator Ugande.


Mutesa II. umro je na današnji dan u egzilu u Londonu od trovanja alkoholom. Postoje mišljenja da je u tu smrt možda bio umiješan Oboteov režim. Novim ustavom iz 1967. godine ukinuta su sva tradicionalna kraljevstva u Ugandi, uključujući i Bugandu. Ipak, 1993. godine Buganda je obnovljena kao kraljevstvo unutar Ugande, Dapače, danas u Ugandi postoji ukupno pet kraljevstava – Buganda, Toro, Busoga, Bunyoro i Rwenzururu.

Komentari