Na današnji dan

Kralj koji je kao dječak služio na brodu u ratnoj mornarici – 1765.

Već u dobi od 13 godina postao je mlađi časnik na brodu. Navodno je na tom položaju doista obavljao većinu poslova kao i njegovi kolege, premda je bio kraljevski princ.

Dana 21. kolovoza 1765. godine rođen je kralj Vilim (William) IV. od Velike Britanije, neposredni prethodnik kraljice Viktorije. Vladao je od 1830. do 1837. godine, a zatim ga je naslijedila Viktorija kao njegova nećakinja. Naime, Vilim IV. nije imao vlastite zakonite djece koja bi ga naslijedila na prijestolju pa je preminuo kao posljednji britanski muški vladar iz dinastije Hannover.

Budući da je Vilim imao dva starija brata, nije bilo očekivano njegovo nasljeđivanje prijestolja. Osobito je zanimljivo da je Vilim kao mladić služio u Britanskoj ratnoj mornarici. Naime, već u dobi od 13 godina postao je mlađi časnik na brodu. Navodno je na tom položaju doista obavljao većinu poslova kao i njegovi kolege, premda je bio kraljevski princ i premda je imao pravo na oslovljavanje s Njegova Kraljevska Visost. I inače su na položaj mlađih časnika (engl. Midshipman) često dolazili sinovi aristokrata, no princ Vilim bio je, kao sin kralja, svakako najvišeg ranga među njima. Mlađi časnici nosili su uniforme slične časničkima, a ukoliko su bili iz gospodskog staleža, imali su pravo objedovanja i druženja s kapetanom i ostalim časnicima. Ipak, u ostalim stvarima morali su podnositi grubosti života na moru.

S vremenom je Vilim postao pravim časnikom na brodu, a zatim i kapetanom. Dosegao je kasnije i čin admirala, a kao kralj imao je nadimak Kralj mornar (engl. Sailor King). Zanimljivo je da je Vilim IV. kraljem postao tek u 65. godini života, što je dobni rekord u britanskoj povijesti. Njegov bi rekord mogao srušiti današnji princ od Walesa (princ Charles) ukoliko postane kraljem, jer je već premašio Vilimovu dob.


Komentari