Na današnji dan

Kralj koji je istovremeno vladao Poljskom i Švedskom – 1592.

Vlast Sigismunda III. Vase protezala se od dalekog sjevera Skandinavije pa sve do današnje Ukrajine. 

Dana 17. studenog 1592. godine ujedinjene su poljska i švedska kruna kad je dotadašnji poljski kralj Sigismund III. Vasa naslijedio ujedno i švedsko prijestolje. Obitelj Vasa izvorno je bila švedska dinastija, a Sigismund III. Vasa bio je sin švedskog kralja. Još dok mu je otac kraljevao u Švedskoj, Sigismund je izabran za poljskog kralja (Poljska je bila izborna monarhija).

Kad mu je otac umro, Sigismund je postao i švedski kralj, ujedinivši time dva prostrana kraljevstva. Vlast mu se protezala od dalekog sjevera Skandinavije pa sve do današnje Ukrajine. Naime, u to je doba Poljska bila u uniji s Litvom i obuhvaćala je velik dio današnje Ukrajine, uključujući i grad Kijev. Također, obuhvaćala je i praktički cijelu današnju Bjelorusiju, kao i dijelove Latvije i Rusije.

Da stvar bude bolja, Sigismund je preko svoje bake Bone Sforze naslijedio i pretendentsku titulu jeruzalemskog kralja. Po vjeri je Sigismund bio rimokatolik, premda je Švedska bila većinom protestantska država. Sigismund je vladao svojim zemljama uglavnom iz Varšave.


Komentari