Na današnji dan

Kralj koji je abdicirao zbog ljubavi – 1936.

Zanimljivo je da je Edward VIII. još kao kralj posjetio Hrvatsku, provevši odmor na Jadranu zajedno s Wallis.

Dana 10. prosinca 1936. godine abdikaciju potpisao britanski kralj Edward VIII., kako bi se mogao oženiti 40-godišnjom Amerikankom Wallis Simpson. Edward je bio kralj ne samo Velike Britanije, nego i čitavog Britanskog kolonijalnog imperija, te car Indije. Sve je te titule abdikacijom prenio na svojeg mlađeg brata Alberta Georgea, oca današnje kraljice Elizabete II.

Razlog za abdikaciju bilo je protivljenje britanske vlade njegovoj namjeri da se oženi Amerikankom Wallis Simpson. Ona je već dva puta bila razvedena, a oba bivša supruga bila su joj još živa. Edward je bio poglavar Anglikanske Crkve, koja nije dopuštala svojim vjernicima da ponovno ulaze u brak ako su im partneri iz prijašnjeg braka još bili živi.

Nakon abdikacije novi je kralj proglasio Edwarda vojvodom od Windsora, a on se doista oženio s Wallis šest mjeseci kasnije. Ostali su u braku sve do njegove smrti, 35 godina kasnije. Zanimljivo je da je Edward VIII. još kao kralj posjetio Hrvatsku, provevši odmor na Jadranu zajedno s Wallis Simpson.


Komentari