Na današnji dan

Kralj Karlo I. završio na sudu (1649.)

Na današnji dan 1649. započelo je suđenje engleskom kralju Karlu I. u Građanskom ratu. Radilo se o prvom slučaju suđenja nekom engleskom kralju u povijesti, a proveli su ga pripadnici Parlamenta, kao snage koja se protiv kralja u tom ratu borila.

Zatočeni kralj izveden je pred sud u velikoj dvorani zvanoj Westminster Hall, koja se očuvala sve do danas (bila je svojedobno najveća srednjovjekovna dvorana u Europi). Kralju je sudilo 135 povjerenika (engl. commissioners), pod predsjedništvom suca Johna Bradshawa. Tako sastavljeni sud nazivan je Visokim sudom (engl. TheHigh Court of Justice), no od spomenutih 135 povjerenika nikad ih se na suđenju nije pojavilo više od 68. Glavni tužitelj bio je John Cook, koji je iznio optužnicu protiv kralja. Dok je Cook govorio, kralj ga je navodno više puta pokušao prekinuti, usmeno i dodirivanjem štapom.

Budući da Cook nije prestajao, u jednom ga je trenutku kralj udario štapom po ramenu, tako da je otpao srebrni ukras s vrha štapa. Nakon čitanja optužnice, kad mu je konačno dopušteno govoriti, kralj je naglasio da nijedan sud nema pravo suditi monarhu. Tjedan dana nakon početka suđenja kralj je proglašen krivim i osuđen je na smrt. Smaknut je već 30. siječnja 1649. na području Whitehalla.


Komentari