Na današnji dan

Ivan III. Sobjeski – poljski junak 17. stoljeća (1629.)

Dana 17. kolovoza 1629. godine rođen je Ivan (Jan) III. Sobjeski, poljski kralj poznat po oslobađanju Beča od osmanske opsade 1683. godine. Rodio se u dvorcu Olesko, smještenom na području današnje Ukrajine (u njegovo je vrijeme Poljsko Kraljevstvo obuhvaćalo velike dijelove današnje Ukrajine i Bjelorusije). Ivan je pripadao poljskoj aristokratskoj obitelji Sobjeski, a po majci je potjecao od hetmana Stanisława Żółkiewskog, poljskog vrhovnog vojnog zapovjednika i kancelara.

Za poljskog kralja izabran je 1674. godine, kad je bio u 45. Napomenimo, Poljska je u ranom novom vijeku bila izborna monarhija u kojoj je kralja biralo plemstvo, a prijestolje se u načelu nije nasljeđivalo (premda su postojali slučajevi u kojima bi za novog kralja bio izabran sin prethodnog). Poljskom je Ivan III. Sobjeski vladao 22 godine, od 1674. pa sve do svoje smrti 1696. godine. Njegova pobjeda nad Osmanlijama kod Beča 1683. godine učinila ga je jednim od najvećih vojnih junaka u čitavoj Europi.

Bio je toliko slavan da je po njemu prozvano i zviježđe Scutum Sobiescianum (hrv. Štit Sobjeskog). Taj je naziv zviježđu dao astronom Johannes Hevelius, no ono danas nosi samo naziv Scutum (hrv. Štit), kako bi se izbjeglo povijesne konotacije. Kraj poljskog je glavnog grada Varšave dao Ivan III. Sobjeski sagraditi veličanstveni dvorac Wilanów, svojevrsni Poljski Versailles. Taj se barokni dvorac može vidjeti i danas, a nalazi se otprilike deset kilometara od središta Varšave.

Komentari