Na današnji dan

Kralj Italije i car Etiopije kojem je Mussolini bio premijer – 1869.

Viktor Emanuel III. bio je kralj tijekom cjelokupnog razdoblja vladanja fašista u Italiji, a Benito Mussolini na vlast je došao upravo kao njegov premijer.

Dana 11. studenog 1869. godine rođen je Viktor Emanuel III., talijanski kralj iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Vladao je tijekom razdoblja od gotovo 46 godina, od 1900. do 1946. godine tj. tijekom gotovo cijele prve polovine 20. stoljeća. Nosio je od 1936. godine čak i titulu cara Etiopije, a od 1939. i naslov kralja Albanije. Uz to je, prema tradiciji obitelji Savoja, nosio i titule kralja Jeruzalema, Cipra, Armenije i Sardinije. Njegova Kraljevina Italija obuhvaćala je u međuratnom razdoblju velike hrvatske gradove Zadar i Rijeku, poluotok Istru te niz hrvatskih otoka.

Viktor Emanuel III. bio je kralj tijekom cjelokupnog razdoblja vladanja fašista u Italiji. Benito Mussolini na vlast je došao upravo kao njegov premijer (prvi ministar). Tijekom cijelog razdoblja Drugog svjetskog rata Mussolini je bio nominalno podređen Viktoru Emanuelu III. kao vladaru tj. šefu države, za razliku od Adolfa Hitlera, koji od smrti predsjednika Hindenburga 1934. godine nije imao nikoga nad sobom.


Komentari