Na današnji dan

Kralj Henrik VIII. dao smaknuti svoju petu suprugu (1542.)

Engleski kralj Henrik VIII. imao je ukupno šest supruga. Od toga su dvije smaknute, od dvije se razveo, jedna je umrla nakon porođaja, a jedna ga je preživjela. Za pamćenje redoslijeda sudbina njegovih supruga Englezi imaju korisnu rimu:

Divorced – beheaded – died,

Divorced – beheaded – survived.

Katarina Howard, koja je smaknuta 13. veljače 1542. godine, bila je pripadnica najuglednije engleske plemićke obitelji Howard (vojvode od Norfolka i nasljedni grofovi-maršali Engleske). Ta se obitelj od ostalih u Engleskoj razlikovala i u doba Henrika VIII., a i danas, po tome što je bila katolička (protestantskim engleskim kraljevima bilo je iz diplomatskih razloga praktično da im najvažnija plemićka obitelj bude katolička).


U doba kad se Henrik VIII. oženio Katarinom, već je bio u pedesetoj godini života i udebljao se do težine od 140 kilograma. Katarina je, naprotiv, imala oko 20 godina i nakon što je postala kraljica upustila se u romantičnu vezu s omiljenim Henrikovim dvorjaninom Thomasom Culpeperom. Kad su kralja upozorili na to, nije isprva mogao vjerovati, no onda su mu dali dokaze, primjerice ljubavno pismo koje je Katarina napisala Culpeperu svojim specifičnim rukopisom. Tad je kralj naredio smaknuće dvoje ljubavnika.

Komentari