Na današnji dan

Kralj Henrik I. umro od prejedanja (1135.)

Morley, Harry; The Burial of Henry I at Reading Abbey, 4 January 1136; Reading Museum; http://www.artuk.org/artworks/the-burial-of-henry-i-at-reading-abbey-4-january-1136-41472

Dana 1. prosinca 1135. umro je engleski kralj Henrik I. i to od prejedanja specijalitetom kojeg je pretjerano volio jesti – paklarama. To je vrsta vodenih životinja sličnih jeguljama, a smatrane su delikatesom u srednjem vijeku i cijenili su ih na plemićkim stolovima. Paklare su voljeli jesti još i stari Rimljani, a u doba srednjovjekovnog kršćanstva osobito su bile tražene u razdobljima posta, kad se meso nije smjelo jesti (riblje meso bilo je izuzeto). Naime, paklare su se poput riba mogle jesti i za vrijeme posnih dana, a njihov je okus navodno sličniji mesu nego što je to slučaj kod riba.

Preminuli Henrik I. bio je engleski kralj iz normanske dinastije. Bio je sin moćnog Vilima Osvajača koji je kao vojvoda od Normandije silom zauzeo englesko prijestolje 1066. godine. Henrik je od oca naslijedio velike posjede u Francuskoj, a upravo u Normandiji je i umro – u mjestu Saint-Denis-en-Lyons.

Henrik I. poznat je i po tome što je imao najviše sinova i kćeri od svih engleskih kraljeva, a postoji mogućnost da je i općenito jedan od Europljana s najviše djece u povijesti. Naime, imao je otprilike 26 sinova i kćeri, od čega je samo troje rođeno u zakonitom braku. Ostalu djecu rodilo mu je mnoštvo ljubavnica.


Komentari