Na današnji dan

Kralj Haitija koji je proglašavao vlastite prinčeve, vojvode, grofove i barune – 1767.

Kralj Henri Christophe izgradio je niz dvoraca i palača u svom kraljevstvu, uključujući palaču Sans-Souci (svojevrsni karipski Versailles). 

Dana 6. listopada 1767. godine rođen je Henri Christophe, afroamerički vođa koji se proglasio kraljem Haitija. Potjecao je iz afričke etničke skupine Bambara, koja naseljava zapadni dio Afrike, no njegova ga je majka kao ropkinja rodila u Karipskom području na američkoj strani Atlantskog oceana. Henri Christophe doveden je kao rob na područje današnjeg Haitija, a u mladosti je uspio ishoditi svoje oslobođenje od ropstva.

Postao je vojnikom i časnikom u Haićanskoj revoluciji, a Toussaint Louverture (vođa revolucije) imenovao ga je generalom. Nakon propasti kratkotrajnog Prvog Haićanskog Carstva 1806. godine (kojem je prvi i jedini car bio Jean-Jacques Dessalines), Henri Christophe kao general je zauzeo sjeverni dio Haitija i proglasio ondje svoju državu. U prvo je vrijeme bio predsjednik, no 1811. godine proglasio se kraljem Haitija. Prijestolnicu je imao u gradu Cap-Françaisu, kojeg je prema sebi preimenovao u Cap-Henri (današnji Cap-Haïtien). Izgradio je niz dvoraca i palača u svom kraljevstvu, uključujući palaču Sans-Souci (svojevrsni karipski Versailles).

Henri Christophe kao kralj dodjeljivao je aristokratske titule pa je formirao haićanski plemićki stalež. Dodijelio je ukupno četiri kneževske (prinčevske) titule, osam vojvodskih, 22 grofovske, 37 barunskih te 14 viteških titula. Svom sinu dao je titulu princa prijestolonasljednika tj. kraljevskog princa (franc. prince royal).


Komentari