Na današnji dan

Kralj Filip II. – nasljednik dvaju najvećih kolonijalnih imperija na svijetu – 1598.

Filip II. posjedovao je „carstvo u kojem sunce nikada ne zalazi“. Njegovi su se posjedi prostirali od Europe preko Amerike, Filipina i Indije pa sve do Afrike.

Dana 13. rujna 1598. godine umro je španjolski kralj Filip II. iz dinastije Habsburg. Bio je jedan od najmoćnijih vladara u svjetskoj povijesti, jer je naslijedio dva najveća kolonijalna imperija na tadašnjem svijetu – španjolski i portugalski. Naime, španjolsku je krunu Filip II. naslijedio od svog oca Karla V. Habsburškog, a portugalsku preko svoje majke Izabele (kćeri portugalskog kralja Manuela). Time je Filip II. posjedovao „carstvo u kojem sunce nikada ne zalazi“. Njegovi su se posjedi prostirali od Europe preko Amerike, Filipina i Indije pa sve do Afrike. U Europi je bio gospodar cijelog Pirenejskog poluotoka (Španjolska i Portugal), južne Italije, Milana, dijela Burgundije te područja današnje Belgije i Nizozemske (doduše, Nizozemci su se kasnije otrgli ispod njegove vlasti). Filipini su ime dobili upravo po kralju Filipu II., jer su ih tako nazvali španjolski pomorci.

Filip II. bio je izraziti vjernik katolik. Dao je sagraditi golemu palaču zvanu Escorial, u kojoj je veći dio prostorija bio namijenjen samostanskim redovnicima, a samo manji kralju i njegovom dvoru. U središtu Escoriala nalazila se velika crkva. Zanimljivo je da je Filip II. tijekom bolesti iz svog kreveta navodno mogao vidjeti oltar te crkve. U Escorialu je kralj Filip II. i preminuo, upravo na današnji dan 1598. godine, u 72. godini svog života.

Komentari