Na današnji dan

Kralj brašna iz čijih se mlinova moglo proizvesti preko milijun štruca kruha dnevno (1899.)

Dana 17. rujna 1899. godina umro je bogati poduzetnik Charles Alfred Pillsbury – vlasnik svojedobno najvećeg mlinarskog poduzeća na svijetu. Pillsbury je u američkom gradu Minneapolisu podigao najveći svjetski paromlin. U njegovo je doba Minneapolis bio najveće mlinarsko središte na cijelom svijetu, a na drugom mjestu bila je Budimpešta (tada u sastavu Austro-Ugarske). Naime, Mađari su svojedobno uspjeli postići da se žito iz gotovo cijele prostrane Panonske nizine slijeva u Budimpeštu gdje se od njega mljelo brašno.

Pillsburyjev ujak bio je guverner Minnesote – američke savezne države čiji je Minneapolis najveći grad. Premda ga je ujak uveo u mlinarsku industriju, Charles je vlastitim idejama unaprijedio proizvodnju brašna i doveo je na novu razinu. Uveo je vlastitu marku brašna Pillsbury’s Best. To je smatrano najboljim brašnom na svijetu. Mljeveno je pomoću tada modernih čeličnih valjaka, a ne zastarjelog kamena.

Grad Minneapolis postao je divovsko mlinarsko središte uvelike zbog rijeke Mississippi na kojoj se nalazi vodopad Saint Anthony. Na tom je vodopadu bio sagrađen niz mlinova pokretanih snagom vode. Charles Alfred Pillsbury sagradio je na rijeci Mississippi golem mlin nazvan Pillsbury A. To je tijekom čak 40 godina bio najveći mlin na svijetu. Imao je dva vodenička kola, od kojih je svako davalo navodno po 1.200 konjskih snaga (bez premca u vodeničkim mlinovima). Taj je mlin mogao proizvoditi čak 890.000 kilograma brašna na dan, od čega se moglo napraviti preko milijun štruca kruha.


Komentari