Na današnji dan

Kralj Aleksandar Karađorđević imao je starijeg brata koji ga je nadživio (1972.)

Dana 17. listopada 1972. godine umro je srpski princ Đorđe Karađorđević, stariji brat poznatog jugoslavenskog kralja Aleksandra (koji je uveo diktaturu, a kasnije je ubijen u atentatu u Marseillesu). Kao stariji brat, Đorđe je trebao naslijediti prijestolje, a ne Aleksandar, no došlo je do neobičnog razvoja situacije. Naime, Đorđe je doista bio prijestolonasljednik sve do 1909. godine, kad je u napadu bijesa ubio jednog slugu. U to vrijeme imao je samo 21 godinu. Zbog tog se incidenta odrekao prijestolja i prepustio ga mlađem bratu Aleksandru. Neki su tu Đorđevu abdikaciju povezivali i sa spletkama međunarodne politike.

Zanimljivo je da je Đorđe kasnije nadživio svog brata – kralja Aleksandra – za punih 38 godina. Naime, princ Đorđe umro je tek 1972. godine.

Čime se Đorđe bavio nakon što se odrekao prijestolja? Zanimao se za matematiku i niz drugih stvari. Bio je u lošim odnosima s bratom Aleksandrom, a velik dio vremena do Drugog svjetskog rata proveo je zapravo u zatočeništvu. Kasnije je pušten na slobodu, a u vrijeme Titove Jugoslavije dopušteno mu je da živi u Beogradu. Ondje je i umro, a iza sebe nije ostavio potomke.

Komentari