Na današnji dan

Kralj Albert I. od Belgije poginuo pri padu sa stijene – 1934.

Osobitu hrabrost pokazao je činjenicom da tijekom Prvog svjetskog rata nije napustio Belgiju, nego je s ostatkom svoje vojske držao položaje uz belgijsku obalu.

Dana 17. veljače 1934. godine poginuo je kralj Albert I. od Belgije pri alpinističkoj nesreći. Naime, on je bio strastveni alpinist, a bio je i prilično iskusan penjač, što je kod nekih u javnosti izazvalo dvojbe o tome je li njegova smrt doista bila slučajna. Kralj Albert I. poginuo je penjući se po liticama koje se nalaze uz rijeku Meuse, na području zvanom Marche-les-Dames, nedaleko od belgijskog grada Namura i 50-ak kilometara od Bruxellesa u smjeru države Luksemburg. Kralj je poginuo u dobi od 58 godina, a njegova je smrt izazvala veliko žaljenje u svijetu (bio je prilično popularan vladar). Do danas je Albert I. ostao vjerojatno jedinim kraljem u povijesti koji je poginuo pri alpinističkom usponu.

Albert I. rođen je 1875. godine, a pripadao je dinastiji Sachsen-Coburg Gotha, koja je u njegovo vrijeme vladala ujedno i u Velikoj Britaniji, Portugalu i Bugarskoj (današnja britanska kraljica Elizabeta II. također pripada toj dinastiji, premda joj je prezime umjetno izmijenjeno u Windsor).

Zanimljivo je da je kralj Albert I. bio pobožan vjernik katolik (Belgija je većinski katolička zemlja). Kraljem Belgije bio je Albert prilično dugo – od 1909. pa sve do 1934. godine. Osobito je važno tijekom njegovog vladanja bilo razdoblje Prvog svjetskog rata, u kojem je Njemačko Carstvo okupiralo oko 90% belgijskog teritorija. Kralj Albert I. preuzeo je tijekom njemačkog napada osobno kotrolu nad belgijskom vojskom. Osobitu hrabrost pokazao je činjenicom da tijekom Prvog svjetskog rata nije napustio Belgiju, nego je s ostatkom svoje vojske držao položaje uz belgijsku obalu, na preostalih 10 % teritorija koje Nijemci nikada nisu uspjeli osvojiti tijekom tog rata. Kraljeva supruga radila je tijekom rata čak i kao bolničarka.


Komentari