Na današnji dan

Kralj Abdulah II. od Jordana ljubitelj Zvjezdanih staza (1962.)

Na današnji dan 1962. godine rođen je vladajući jordanski kralj Abdulah II. iz Hašemitske dinastije. Otac mu je bio jordanski kralj Husein, no majka mu nije bila arapskog, nego britanskog podrijetla. Izvorno joj je ime bilo Antoinette Avril Gardiner, a rođena je u Suffolku, u Engleskoj. Ona se tek prilikom udaje za kralja Huseina obratila na islam i dobila je ime Muna al-Husein. Otac joj je bio britanski časnik Walter Percy Gardiner. Dakle, djed današnjeg jordanskog kralja bio je časnik britanske vojske.

Mladi Abdulah, dok je još bio samo jordanski princ, obrazovao se u Engleskoj i u SAD-u. Pohađao je čak i poznato katoličko sveučilište u američkom glavnom gradu Washingtonu – Georgetown University – na kojem je nekoć studirao i Bill Clinton te mnogi američki senatori.

Abdulah je postao kralj Jordana 1999. godine. Smatra ga se jednim od najutjecajnijih ljudi u cijelom muslimanskom svijetu. Oženjen je poznatom kraljicom Ranijom od Jordana, koja je palestinskog podrijetla. Zajedno imaju četvoro djece. Kralj Abdulah II. ljubitelj je Zvjezdanih staza (eng. Star Trek), a u jednoj od epizoda Voyagera osobno je nastupio u manjoj ulozi.

Komentari