Na današnji dan

Konstantinu vizija križa omogućila pobjedu – 312.

Događaj je zabilježio rimski kroničar Euzebije. 

Prema legendi, rimski car Konstantin, dan uoči odlučujuće bitke na Milvijskom mostu preko Tibera 27. listopada 312. godine doživio je ukazanje zbog kojeg je izvojevao pobjedu. Prema rimskom kroničaru Euzebiju vizija se odigrala na ovaj način: oko podneva tog dana Konstantin je vidio na nebu križ od svjetlosti i natpis In hoc signo vinces (hrv. U tom znaku ćeš pobijediti).

Isto je vidjela i njegova vojska. Konstantin nije bio siguran u značenje tog ukazanja, no iste noći u snu mu je došao Isus Krist s istim znakom i zapovijedio mu da simbol križa upotrijebi u svim sukobima s neprijateljem. Konstantin je tako postupio i pobijedio u odlučujućoj bitki kod Milvijskog mosta gdje je pobijedio nadmoćnu vojsku svog oponenta na carsko prijestolje Makscensija. 

Konstantin je imao samo oko 40.000 vojnika, a Maksencije čak oko 100.000. Pobijeđeni Maksencije utopio se u rijeci Tiberu, a Konstantin je sljedećeg dana pobjedonosno ušao u Rim. U Rimu je car dao izgraditi golem kip koji ga je prikazivao kako pogleda uprtog u nebo drži labarum – vojnu zastavu u obliku kristograma, koji se sastoji od prva dva slova grčkog pisma u riječi Krist. 


Sljedeće godine nakon bitke Konstantin je izdao Milanski edikt, kojim je  kršćanstvo u Rimskom Carstvu postala službena vjera. Još za života suvremenici su ga prozvali Magnus, t.j. Veliki, a pravolavna crkva ga štuje kao sveca.

piše: Dražen Krajcar

Komentari