Na današnji dan

Konstantin Rokosovski – dvostruki maršal (1896.)

Dana 21. prosinca 1896. rođen je Konstantin Rokosovski, sovjetski vojni zapovjednik iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Bio je poljskog podrijetla, a postao je specifičan po tome što je dobio čak dva maršalska čina – onaj maršala Sovjetskog Saveza i onaj maršala Poljske. Rokosovski je rođen u Varšavi, poljskom gradu koji je u to doba bio u sastavu Ruskog Carstva.

Obitelj Rokosovski bila je poljskog plemićkog podrijetla, no Konstantin nije odrastao u bogatstvu. Ostao je razmjerno rano bez roditelja, a vojnikom je postao na početku Prvog svjetskog rata. Kasnije je ušao u Crvenu armiju, u kojoj je visoko napredovao. U međuratnom razdoblju završio je u zatvoru, tijekom Staljinovih čistki.

Proveo je u zatočeništvu cijeli niz godina, no uoči Drugog svjetskog rata bez obrazloženja je pušten na slobodu – Staljin je shvatio da mu je, ako želi pobijediti rat, potrebna pomoć iskusnih zapovjednika bez obzira na njihov osobni stav prema njemu. Vraćen je na zapovjedne pozicije u Crvenoj armiji, tako da je tijekom Drugog svjetskog rata odigrao veliku ulogu u strateškom planiranju većine sovjetskih vojnih operacija.

Čin maršala Sovjetskog Saveza dobio je 1944. godine, a nakon rata nagrađen je i dodatnim činom maršala Poljske, jer je po etničkom podrijetlu bio Poljak. Budući da je Poljska bila pod sovjetskim utjecajem, maršal Rokosovski postavljen je čak i na mjesto poljskog ministra obrane. Bio je na toj poziciji od 1952. do 1957. godine, a preminuo je 1968. u Moskvi, u dobi od 71 godine.


Komentari