Na današnji dan

Konstantin Rodzajevski – vođa Ruske fašističke stranke – 1946.

Konstantin Rodzajevski bio je izraziti antisemit, a postao je i glavni tajnik Ruske fašističke stranke. Da bi provocirali SSSR, pripadnici Ruske fašističke stranke postavili su nedaleko od sovjetsko-mandžurske granice velik neonski znak u obliku svastike, koji je navodno svijetlio i danju i noću.

Dana 30. kolovoza 1946. godine smaknut je Konstantin Rodzajevski – vođa Ruske fašističke stranke. Ta je stranka kao svoj uzor uzimala talijanske fašiste Benita Mussolinija, a imali su čak i vlastite jedinice crnokošuljaša. Koristili su i svastiku, preuzetu od njemačkih nacista. Ruska fašistička stranka osnovana je oko 1931. godine, a djelovala je uglavnom u emigraciji jer je u SSSR-u u to doba vladao Staljin. Glavno područje djelovanja bilo joj je u Mandžuriji, koja je od 1931. godine bila pod japanskom okupacijom kao svojevrsna vazalna država zvana Mandžukuo.

Konstantin Rodzajevski rođen je u gradu Blagovješčensku, koji se nalazi na rijeci Amuru. Na toj rijeci nalazi se granica Kine i Rusije (riječ je o ruskom dalekoistočnom području). Godine 1931.  postao je glavni tajnik Ruske fašističke stranke. Bio je izraziti antisemit. U Mandžuriji je njegova stranka imala sjedište u gradu Harbinu. Da bi provocirali SSSR, pripadnici Ruske fašističke stranke postavili su nedaleko od sovjetsko-mandžurske granice velik neonski znak u obliku svastike, koji je navodno svijetlio i danju i noću. Rodzajevskog su sovjeti na kraju uhvatili i na današnji dan 1946. godine ubili u zloglasnom zatvoru Lubjanka u Moskvi.

Komentari