Na današnji dan

Konrad IV. Hohenstaufen – vladar brojnih teritorija od Sjevernog mora do Jeruzalema – 1254.

Konrad IV. postao je vladarom na području od Sjevernog i Baltičkog mora pa sve do najjužnijeg dijela Sicilije i dalje do Svete Zemlje. Nakon njegove smrti takav kompleks zemalja više nikad u povijesti nitko nije uspio objediniti pod svojom vlasti.

Dana 21. svibnja 1254. godine umro je Konrad IV. Hohenstaufen, vladar Svetog Rimskog Carstva. Pripadao je dinastiji Hohenstaufen, koja je potjecala iz Švapske, a nazvana je po istoimenom dvorcu smještenom istočno od Stuttgarta. Unatoč njegovom njemačkom podrijetlu, u razdoblju u kojem je Konrad IV. živio imala je moć rimsko-njemačkih vladara (vladara Svetog Rimskog Carstva) žarište u južnoj Italiji (bili su ujedno i kraljevi Sicilije, koja je u to vrijeme bila među najnaprednijim dijelovima Europe).

Konrad IV. Hohenstaufen rođen je kod grada Andrije na jugu Italije, gdje je njegov otac car Fridrik II. posjedovao impresivan lovački dvorac zvan Castel del Monte. Konrad IV. po majčinoj je liniji naslijedio titulu kralja Jeruzalema (radilo se o križarskom kraljevstvu u Svetoj Zemlji), a vladao je i Sicilijom. Inače, Konrad IV. bio je suvremenik hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. iz dinastije Arpadovića.

Mongolska invazija Ugarske i Hrvatske iz 1241. i 1242. godine dogodila se u vrijeme kad je Konrad IV. bio još uvijek u tinejdžerskoj dobi. Zanimljivo je da je Konrad IV. veći dio djetinjstva proveo u južnoj Italiji, a tek je 1235. godine prvi put posjetio Njemačku. Kad mu je otac umro 1250. godine, Konrad IV. naslijedio je cijeli kompleks zemalja i titula, koje su pridružene onome što je naslijedio od majke (Jeruzalemsko Kraljevstvo). Time je Konrad IV. postao vladarom na području od Sjevernog i Baltičkog mora pa sve do najjužnijeg dijela Sicilije i dalje do Svete Zemlje. Ipak, umro je već 1254. godine, u dobi od samo 26 godina, a spomenuti kompleks zemalja više nikad u povijesti nitko nije uspio objediniti pod svojom vlasti.


Komentari