Na današnji dan

Konrad Adenauer postao prvi njemački kancelar nakon Drugog svjetskog rata – 1949.

CDU - Bundesparteitag in Düsseldorf Konrad Adenauer

Upravo je Adenauer imao znatnu ulogu pri odabiru grada Bonna za sjedište zapadnonjemačke vlade. Taj razmjerno malen gradić nalazi se nedaleko od Adenauerovog rodnog Kölna.

Dana 15. rujna 1949. godine izabran je Konrad Adenauer za njemačkog kancelara, čime je postao prvi čovjek na toj funkciji nakon Drugog svjetskog rata. Adenauer je rođen je u gradu Kölnu.

Premda je Adenauer pri stupanju na kancelarski položaj imao već preko 75 godina, ostao je na njemu prilično dugo – punih 14 godina. Upravo je Adenauer imao znatnu ulogu pri odabiru grada Bonna za sjedište zapadnonjemačke vlade. Taj razmjerno malen gradić nalazi se nedaleko od Adenauerovog rodnog Kölna. Drugi kandidat za glavni grad Zapadne Njemačke bio je Frankfurt, koji je imao jaču infrastrukturu i koji je bio mnogo veći od Bonna. Među razlozima zašto je odabran Bonn pred Frankfurtom, spomenimo ove:

  • ukoliko se željelo jednom u budućnosti vratiti glavni grad u Berlin, Frankfurt nije bio dobar izbor jer bi s vremenom stekao velik značaj i preseljenje bi postalo teško izvedivo

  • Bonn je bio u sastavu Britanske okupacijske zone, a Britanci su ga bili izgleda spremniji prepustiti nego Amerikanci koji su držali Frankfurt.


Sve u svemu, Adenauer je na čelu vlade u Bonnu ostao sve do svoje 88. godine života. Umro je četiri godine kasnije, u čak 92. godini.

Komentari