Na današnji dan

Hernán Cortés osvojio astečku prijestolnicu Tenochtitlán (1521.)

Smatra se da je veliku pomoć konkvistadorima pri osvajanju aztečkog područja pružila zaraza lokalnog stanovništva bolestima na koje su Europljani bili imuni.

Dana 13. kolovoza 1521. godine španjolski konkvistador Hernán Cortés osvojio je veliku astečku prijestolnicu Tenochtitlán, smještenu na području današnjeg Ciudad de Méxica. Radilo se o načelnom kraju čitavog razdoblja, jer je pad Tenochtitlána simbolički označio propadanje astečke civilizacije, a okončao je i prvu fazu španjolskog osvajanja Meksika. Tenochtitlán je bio najveći grad u Americi u razdoblju prije otkrića Kristofora Kolumba, sa stanovništvom od 100.000 do 300.000 osoba. Nalazio se na zanimljivoj lokaciji unutar jezera Texcoco, s obiljem vode i velikim javnim građevinama.

Hernán Cortés, konkvistador rođen u gradu Medellínu u španjolskoj pokrajini Extremaduri, pristigao je na astečko područje 1519. godine iskrcavanjem na obali koja u današnje vrijeme pripada meksičkoj saveznoj državi Veracruz. S vremenom je napredovao prema unutrašnjosti, a naposljetku je sa svojim lokalnim saveznicima podigao opsadu Tenochtitlána, nekoć bajoslovno bogatog grada. Nakon opsade koja je trajala više mjeseci Tenochtitlán je konačno pao. Smatra se da je veliku pomoć konkvistadorima pri osvajanju astečkog područja pružila zaraza lokalnog stanovništva bolestima na koje su Europljani bili imuni (primjerice boginjama tj. variolom). Pri svojim osvajanjima Cortés je vješto koristio pomoć djevojke iz etničke skupine Nahua, koja mu je bila prevoditeljica, savjetnica i ljubavnica, a rodila mu je i sina.

Komentari