Na današnji dan

Konačni Napoleonov poraz u Rusiji (1812.)

Nakon što je stigao u spaljenu Moskvu, Napoleon je naredio veliko povlačenje. Ogroman problem bio je nedostatak hrane za ljude i konje. Slijedila je glad i sve češće dezerterstvo te nekoliko manjih izgubljenih bitaka (Smolensk, Borodin). Krajem studenoga 1812. vojska je stigla do rijeke Berezine u današnjoj Bjelorusiji. Borbe koje su se vodile na toj rijeci između Napoleonove vojske i trupa ruskog cara Aleksandra I. nazivaju se Bitka na Berezini. Bila je to posljednja bitka tijekom povlačenja iz Rusije. 

Dana 26. studenog razina vode u rijeci je bila visoka i nije se mogla prijeći. Močvarna područja uz rijeku su se zaledila. Rano ujutro Napoleon je izdao zapovijed da dio vojske prepliva hladnu rijeku. Vojnici su izradili splavi na koje je stalo po 10 osoba. Za to vrijeme dio vojske je napao ruske položaje, a dio je pokušavao od dijelova uništenih kuća sagraditi dva mosta, jedan za pješaštvo i jedan za topništvo i konjicu. Graditelji mosta morali su ulaziti u hladnu vodu i mijenjali su se svakih 15 minuta. Mnogi su se utopili i umrli od posljedica pothlađivanja. Od 400 nizozemskih graditelja preživjelo ih je samo samo osmero. Vojska je počela prelaziti, ali su se mostovi u sljedeća dva dana nekoliko puta srušili i bili obnovljeni. Rusi su na kraju uspjeli potući francusku vojsku i zadati poraz koji će označiti prekretnicu napoeleonskih ratova. 

Od 70.000 Francuza na kraju je samo 40.000 prešlo rijeku. Vijest o katastrofi na obalama Berezine ubrzo su se proširile Europom, a Francuzi su pokušali izvesti puč. Stoga je Napoleon početkom prosinca prepustio vojsku maršalu Muratu i krenuo u Pariz kako bi zadržao vlast. Inače, ovaj francuski pohod na Rusiju u toj se zemlji naziva Domovinski rat. 

Piše: Marsela Alić


 

 

Komentari