Na današnji dan

Lav Trocki ubijen po nalogu Staljina (1940.)

Staljin, smrtni neprijatelj Trockog i vjerojatni naručitelj ubojstva, ubojicu je odlikovao Redom Lenjina još dok je ovaj bio u meksičkom zatvoru, a kad se vratio u SSSR proglašen je i herojem Sovjetskog Saveza.

Atentat na poznatog komunista Lava Trockog, bivšeg zapovjednika Crvene armije i bliskog suradnika pokojnog Vladimira Iljiča Lenjina, izvršen je 20. kolovoza 1940. godine. Dogodilo se to u Meksiku, gdje je Trocki živio u egzilu nakon sukoba sa Staljinom i napuštanja SSSR-a. Atentat je izveo Staljinov agent Ramon Mercader, španjolski komunist koji je bio u službi NKVD-a, zloglasne sovjetske policije. 

Atentat je izvršen u kući u kojoj je Trocki živio, u predgrađu meksičkog glavnog grada Mexico Cityja. Staljinov agent Mercader uspio se približiti Trockom pomoću ljubavne veze s njegovom tajnicom. Jednom prilikom zatražio je od Trockog da mu pročita neke njegove radove. Trocki ga je primio u sobu. Mercader je u kaputu imao planinarski cepin (oruđe s drškom i oštrim vrhom kojim se zabada u led ili stijenu). Kad je Trocki počeo čitati, Mercader je izvadio cepin i, zatvorivši oči, snažno udario Trockog po stražnjem dijelu lubanje. Time ga ipak nije ubio. Trocki se počeo boriti, pa su stražari čuli buku i upali u sobu. Htjeli su ubiti Mercadera, ali ih je Trocki spriječio, kako bi Mercader mogao svjedočiti.

Trocki je umro sljedeći dan u bolnici od ozljede, a ubojica je završio u meksičkom zatvoru na 20 godina. Staljin je ubojicu odlikovao Redom Lenjina još dok je ovaj bio u meksičkom zatvoru, a kad se vratio u SSSR proglašen je i herojem Sovjetskog Saveza.


Komentari