Na današnji dan

Komunisti smaknuli nacističkog mađarskog grofa (1946.)

Mađarskog grofa Fidela Pálffyja, jednog od glavnih podržavatelja nacizma u toj zemlji, objesili su komunisti drugog ožujka 1946. godine u Budimpešti. Bio je pripadnik poznate grofovske obitelji Pálffy de Erdőd, jedne od najuglednijih u mađarskoj povijesti. Naime, ta je obitelj dala nekoliko ugarskih palatina, hrvatskog bana grofa Ivana Pálffyja, te niz drugih dostojanstvenika, feldmaršala itd. Najstariji muški pripadnik obitelji Pálffy imao je čak titulu kneza, a ostali su bili grofovi.

Fidel Pálffy osnovao je Mađarsku nacional-socijalističku stranku 1933. godine. U doba Drugog svjetskog rata Mađarska je bila saveznica Hitlera, no u zemlji je vladao admiral Miklós Horthy, koji je bio umjeren u usporedbi s nacistima.

Na kraju je Hitler uklonio Horthyja, a na vlast su došli radikalniji desničari. Zanimljivo je da je SS isprva smatrao grofa Fidela Pálffyja kandidatom za vođenje Mađarske, no kasnije je prevladala Stranka strelastog križa. Ta stranka doista je došla na vlast u Mađarskoj, vođena Ferencom Szalasijem, a grof Pálffy dobio je mjesto ministra poljoprivrede. Nakon rata komunisti su ga zbog kolaboracionizma osudili na smrt.


Komentari