Select your Top Menu from wp menus

07.05.

Kompaniju Sony osnovali bivši pripadnici Japanske mornarice (1946.)

Kompaniju Sony osnovali bivši pripadnici Japanske mornarice (1946.)

Dana 7. svibnja 1946. položeni su temelji divovske japanske korporacije Sony. Naime, tog su dana 1946. Masaru Ibuka i Akio Morita osnovali u Tokiju kompaniju za prodaju električne opreme, pod imenom Tokyo Tsushin Kogyo. Ime Sony počeli su koristiti tek od 1955. i to zbog američkog tržišta na kojem je ime Tokyo Tsushin Kogyo bilo teško izgovorljivo. Slično se i japanski Panasonic izvorno zvao Matsushita.

Spomenuti Masaru Ibuka i Akio Morita prije nego što su osnovali kompaniju službovali su za vrijeme Drugog svjetskog rata u Japanskoj carskoj mornarici (Morita je bio čak i časnik). Ondje su se njih dvojica i upoznali. Dakako, Japanska carska mornarica izvršila je poznati napad na Pearl Harbour i zadala je mnogo nevolja Amerikancima tijekom rata. Kad je Masaru Ibuka nakon rata napustio mornaricu, osnovao je u Tokiju prodavaonicu električne opreme, i to u jednoj bombama razrušenoj robnoj kući. Već sljedeće godine Ibuki se pridružio Morita, kao kolega iz mornarice, i zajedno su pokrenuli kompaniju. Bili su to skromni početci onoga što će postati Sony.

Do danas Sony je postao multinacionalna korporacija, no sjedište joj je i dalje u Tokiju. Danas su treći po veličini proizvođač televizora u svijetu i jedna od najvećih elektroničkih kompanija uopće. Ime Sony odabrano je pedesetih godina 20. stoljeća radi podilaženja američkim kupcima. Naime, ime Sony slično je latinskom nazivu za zvuk (sonus) i američkom izrazu sonny boy koji je bio popularan 1950-tih (otprilike kao naše momak).

Facebook Comments

Vezani članci