Na današnji dan

Komadanje Osmanskog Carstva u Sèvresu (1920.)

Podjela Osmanskog Carstva Mirovnim ugovorom iz Sèvresa pokraj Pariza izvršena je 10. kolovoza 1920. godine. Osmansko Carstvo prethodno je bilo poraženo u Prvom svjetskom ratu pa su se pobjedničke sile polakomile za njenim teritorijem. U tome su bile prilično oštre, kao i u postupcima prema znatnom broju drugih poraženih zemalja (osobito Mađarskoj).

Prema Mirovnom ugovoru iz Sèvresa izgubila je Turska veći dio nekadašnjih neturskih područja Osmanskog Carstva nad kojima je stoljećima vladala (npr. Sirija, Palestina i Mezopotamija…). Turska je izgubila i neke teritorije na kojima je živjelo tursko stanovništvo. Primjerice, Grčkoj je dodijeljen velik dio obale Male Azije oko grada Smirne (Izmira), kao i veći dio preostale europske Turske, gotovo do samog Istanbula. Armenija je trebala dobiti veliki dio istočnog dijela Male Azije. Osim toga, velike sile uvele su svoje zone utjecaja u Turskoj, pri čemu je osobito velika bila talijanska zona (obuhvaćala je veći dio sredozemne obale Male Azije).

Srećom za Tursku, Mirovni ugovor iz Sèvresa, vrlo nepovoljan za tu zemlju, kasnije je poništen, a zamijenio ga je Ugovor iz Lausanne, potpisan nekoliko godina kasnije.

Komentari