Na današnji dan

Kolumbova Santa Maria doživjela brodolom (1492.)

Kad se Kristofor Kolumbo uputio prema Indiji na prvom je putovanju stigao na otočje koje danas nazivao Bahami. Domorodci su jedan otok nazivali Guanahani, kako je u dnevnik zapisao. To ga nije omelo da otok nazove San Salvador. Putovao je brodom Santa Maria, izgrađenom u Galiciji, zbog čega je u početku nosio ime La Gallega. Njezin je vlasnik bio bogati Juan de la Cosa. On je iznajmio brod Kolumbu, ali je odlučio i sudjelovati na tom ekspedicijskom putovanju. Tako je i on bio jedan od putnika. Najveći jarbol bio je visok 26 metara, a na platnu je stajao veliki crveni križ. 

Na Božić 1492. Santa Maria se nasukala na pješčani sprud pred otokom Hispaniola. Danas ga dijele Haiti i Dominikanska Republika. Brod je bio toliko oštećen da ga se nije moglo popraviti. Od drveta je izgrađeno prvi španjolsko naselje u Americi. Nazvali su ga La Navidad, što na španjolskom znači Božić. U njemu se ostalo živjeti 30 – 35 mornara. Ne zna se točno kojoj kategoriji broda je pripadala Santa Maria. Po konstrukciji bi mogla biti karavela, a jedra upućuju na karaku. Ipak, Španjolci su uspjeli napraviti rekonstrukciju broda. 

Dan nakon nasukavanja broda Kolumbo je napisao u dnevnik da Santa Maria ionako nije bila pogodna za ovakva ekstremna putovanja. On je ipak mogao nastaviti put prema Indiji jer su s Kolumbom isplovila još dva broda – Santa Clara i Pinta.

Piše: Marsela Alić


Komentari